A saját terápiámban az volt a legnagyobb áttörés, amikor a terapeutám a harmadik alkalommal megkért rá, hogy írjak egy listát, miért haragszom a szüleimre, álljak eléjük és olvassam fel nekik. No ekkor tudtam, hogy mi ketten utoljára találkoztunk egymással… Pedig tök tanácstalan voltam, nagyon beteg és nem tudtam, hogyan fogok meggyógyulni, de azt biztosan tudtam, hogy ha a saját sz@ros vödrömet a másik nyakába öntöm, attól én biztosan nem leszek jobban. Abba meg már bele se menjünk, hogy mi lett volna, ha nem éltek volna a szüleim? Akkor e módszer szerint nincs kiút???

No… elég legyen annyi, hogy el is búcsúztam a terapeutámtól és egyedül álltam neki megmenteni magam. Azóta jó sok év telt el, és rengeteg felismerés, ne tudjátok meg mennyi tanulás és kutató munka áll mögöttem, és sok tapasztalat is, hisz rengeteg félelemben élő emberrel beszéltem. És ma már pontosan és bizonyíthatóan tudom, amit akkor még csak zsigerből éreztem, hogy NEM működik ez a módszer, amit egyébként nagyon sok segítő alkalmaz a szorongásos betegségeknél, nevezetesen hogy a “bántalmazóm” viselkedésének a megértésen keresztül vezet út a gyógyuláshoz.

Rengetegen gondolják, hogy ha megértem a másikat, és megbocsátok, pusztán attól jobban leszek. Sokan hiszik, elég ha fejet hajtok és elfogadom azt, hogy ő abban a helyzetben ennyit tudott tenni… mert mondjuk neki is szörnyű gyerekkora volt. Jól hangzik, de hiába értem meg a másikat, és erőltetem magamra a megbocsátást, akár egy szent cselekedetet, ez az én sebeimet még önmagában nem gyógyítja meg, sőt továbbra is áldozat szerepben tart. Alá szeretném húzni, hogy a megbocsátás és együttérzés nagyon fontos lépés! De nem ez az első lépés a folyamatban! Az első lépés, hogy önmagam felé fordulok, és elismerem, hogy megsérültem. Pontosan látom, hol, miben, hogyan. Nem mentegetek, nem támadok. Nem tartom tagadásban a sebem. Nem mondom, hogy szeretetből tették. Nem mondom, hogy megérdemeltem. Nem mondom, hogy nem is volt az olyan rossz. És az is mindegy, hogy a másik miért tette: tudatlanságból, saját sérülés okán vagy félreértelmezett szeretetből. Nem ezen van a hangsúly. Nem őt fejtegetem, nem analizálom, nem benne veszek el. Nem olvasok el még negyven könyvet, nézek meg hetven youtube videót, mert ezzel magamat már nem segítem.

Az első lépés, hogy a saját sérülésem felé fordulok. Nem mondom a másikról, hogy szeretetből tette, azt sem mondom, hogy bűnös. Nem védem, nem támadom, nem mentegetem, nem savazom. Nem benne veszek el. Nem kifelé áll a mutatóujjam. Mert ezúttal végre magamat gyógyítom. Önmagam felé fordulok. S ha végül jól vagyok és túllépek a sérülésemen, a megbocsátás teljesen organikusan születik meg bennem a másik felé, akár egy virág borul sziromba. Míg ha a fókuszom a másikon tartom, és őt fejtegetem, akkor az kb. olyan, mintha egy gázolásos balesetnél az elkövetőt ápolná a mentős, a sérültet meg ellátatlanul hagyná.
A folyamatban nincs hibáztatás és nem azzal foglalkozunk, hogy ki hogyan és miért tette, amit tett, mert így Ádám Éváig visszamehetnénk, hisz mindenki hoz valami sérülést magával…

Ehelyett inkább rájövünk, hogy a történeted rólad szól, neked fáj, téged mérgez, téged tart paralizálva, mert már mindennel és mindenkivel foglalkoztál, mindenkinek megbocsátottál keresztbe-kasul, elölről-hátulról, alulról -felölről, csak épp a saját sebeiddel, fájdalmaddal, magával a félelmed okával nem törődtél. Ez a folyamat bizony nem sétahajózás, hanem kő kemény, izzadtságos munka… De ekkor és csakis ekkor rájössz, hogy végig kívül jártál megoldást keresve, holott az benned van. Ekkor leszel szabad, szeretsz majd feltétel nélkül, bocsátasz meg végre tiszta szívedből, nem magadra erőltetve. És ekkor válsz le végleg a múltadról, lépsz be a jelen pillanatba, amiről már annyi szépet olvastál. De most meg is tapasztalod….

Fontos, hogy a Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége. Ezért sose szégyellj kompetens segítséget kérni, ha úgy érzed, hogy a problémád hatalmasabb nálad, mint amivel egyedül szembe tudsz nézni.

Miért futnál tovább a félelmeid elől?
Ha szeretnél velem dolgozni, itt minden részletet megtalálsz…

Online konzultáció