Sokféle segítség

FőoldalSokféle segítség

A segítség sokféle lehet

Van, amikor a segítség azt ígéri, hogy rád teszi a kezét, műszerét, kütyüjét, beléd cseppenti a cseppjét, bogyóját, gyógynövényét, és te ettől majd nem fogsz félni, szorongani. Elég, ha ellazultan fekszel.
Ilyenkor tulajdonképp reményt vásárolsz és önként lemondasz a saját erődről, a felelősségedről és a lehetőségről is, hogy szembenézz a problémáiddal.

Van, amikor a segítség igazi eredmény nélkül hosszú évekig húzódik, és te csak a heti felgyülemlett szennyest üríted ki a segítődnél, pillanatnyi megkönnyebbülést és teret vásárolva a panasznak, igazi munka és valódi változás nélkül. A folyamatot tulajdonképp te irányítod, de nem izzadsz, nem dolgozol, mégis függsz, a segítőd pedig évekig készségesen hallgat. És mint Woody Allen, bepánikolsz, ha egy hét szabadságra megy, miközben évek óta gyűritek egymást, áttörés nélkül.

Van amikor a segítség végletekig közhelyes, szakmaiatlan és felszínes: “engedd el, ne félj, szeress, lépj túl, meg tudod csinálni, el tudod érni, csak erősen gondolj rá, mondogasd, és ne legyél negatív…”

Vagyis virágoskertet ültet a problémáidra, amik ettől nem tűnnek el, hanem belülről mérgeznek csendben, alattomosan, miközben színjátékot játszol. Te mégis boldogan mosolyogsz, tapsolsz és bólogatsz, miközben belül érzed, hogy valami nem oké, de ezért most már bűntudatot is támad. Hisz neked mindenért hálásnak kellene lenni, folyamat mosolyogni, és mindenkit szeretni. Történetesen, ha abúzusban vagy, akkor is, bár ezt senki nem kérdi meg tőled, hiszen csak az előre legyártott és felmondott műsort kapod.

Van, amikor a segítség a spiritualitás szent hegyéről érkezik, nem ereszkedik le hozzád a pokolba, hogy a kezedet megfogja és átérezze a problémádat, sőt egyenesen tagadja azt. Nem nyitja ki a fülét a te hangodra, nem a te nyelveden, nem hozzád szól, csak a végső igazságát mantrázza, amivel viszont nem tudsz mit kezdeni. Ha ezt szóvá teszed, akkor “te még ezt nem érted”, “nem vagy még ott”… “múlt nincs, a probléma csak illúzió, ne állj ellen.” Kész, érd be ennyivel. Hogyanok nincsenek.

Van, hogy teljesen megfordulnak a szerepek, és te szabod meg az irányt, kontrollálod a segítőd, nem tartod tiszteletben a határait, mert te vagy a vásárló. Te fizetsz, ezért jogaid vannak, este is felhívod, hétvégén is, nem tiszteled a határait. Rajta kéred számon a saját boldogságod, rá vagy mérges, ha nem sikerül valami gyorsan, arról kérdezgeted, mikor érünk már oda, folyamatosan tőle várod a mindent, de te közben nem dolgozol. Sürgetsz, irányítasz, reklamálsz, türelmetlenkedsz, mérges vagy, de közben szeretnéd fájdalom és munka nélkül megúszni. Igazi tükröt mégsem kapsz magadról, mert a segítő alárendelt szerepbe kerül, vagy ha erős, és tükröt tart eléd a viselkedésedről, hát azonnal felállsz és keresel olyat, aki tovább bólogat és asszisztál neked.

Van, amikor a segítség gőgös, nem ismeri fel alázatosan saját határait és nem mondja, hogy ez bizony már nem az én asztalom, hanem rangban, tudásban felettem álló szakemberé. Így pont azzal sodor veszélybe, hogy nem ismeri fel a kompetenciahatárát.

A jó segítség mindezzel szemben, egy ölelő, szeretetteljes tér, ahol neked is és a segítődnek is kő keményen kell dolgozni. Nem összeláncolni magatokat évekre, mert az senkinek nem jó.

A jó segítség nem a felszínen sétahajózik, hanem jó mélyre megy önmagadba, ami sokszor nem kellemes. Ám mindenkinek az a sikerélmény, ha minél előbb önjáró vagy és elválsz a segítődtől, ahogy normális esetben az anya sem fogja a gyermeke kezét a végtelenségig, hanem a tökéletes pillanatban elengedi. Ez nem azt jelenti, hogy nem szereti, vagy magára hagyja, csak azt, hogy nem alakít ki függőséget benned maga iránt.

Ügyesen válassz. Olyan segítővel dolgozz, aki szakmailag kompetens, akiben bízol és aki mellett biztonságban érzed magad.

2020-02-02T22:11:48+01:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top