A negatív spirál

FőoldalA negatív spirál

Aki tartós félelemben és szorongásban él, az folyamatos menekülésben van a saját érzései és önmaga elől.

Ez egy önmegtagadó, önbántalmazó állapot, hiszen a szembenézés helyett, ösztönösen menekülőre fogom. Mint mikor kerget egy medve, pont úgy viselkedem: menekülök. Ez a stratégia azon túl, hogy a félelmekkel szemben lehetetlen vállalkozás, hisz önmagam elől nincs hova futni, idővel egy negatív spirálba is tesz és testi-lelki szinten elhasznál. A megszállott rohanás ólmos fáradtságot, nyugtalanságot, diszkomfort érzetet és irracionális félelmeket generál. A szorongás ezután elviszi a mosolyom, az álmaim, az önbizalmam és az önbecsülésem.

Ha ezek után sem vagyok hajlandó befelé haladni, és kemény önismereti munkával szembenézni magammal, akkor a szorongás még erősebben fog kergetni. Nem azért, hogy kicsesszen velem, hanem hogy felhívja a figyelmem a belső konfliktusomra. Ha ekkor is elkerülöm a belső munkát, a félelem kiszolgáltatottságot, függőséget és kényszeres viselkedést is hozhat magával, hisz aki fél, az görcsösen külső dolgokba kapaszkodik, megmentőt keres, varázs technikát, csoda módszert. Ezzel aztán még távolabb kerül önmagától, az igazságtól, és a megoldástól.

A sötétség egyre nagyobb, a menekülés megszállottabb. Az egész irányíthatatlannak tűnik és egyre ijesztőbb a környezet számára is. A szorongó ezért elveszítheti a méltóságát, az emberi kapcsolatait és egy légüres térbe kerül. Ilyenkor már a test is reagál. Alig ismerek olyat, aki ne fogyott volna ebbe bele, vagy épp ne hízott volna el, akinek az emésztése, havi ciklusa, alvási szokása normális lett volna. Magas vérnyomás, szívritmuszavar, magas pulzus, a hormonháztartás rendetlensége…

Azt mondani tehát, hogy mindez nem létezik, vagy hogy hiszti, a jólét miatt van, netán csak engedd el, vagy hogy szedd már össze magad és élj a jelenben, nos ez nem segít egy szorongó emberen, ugyanis az ő valósága és jelene – átmenetileg – a félelem. Abban lehet őt segíteni, hogy felismerje, a félelem nem az ellensége, amitől el kell menekülni. Mert a félelem a felszabadulást magában hordozó lehetőség, ha vesszük a bátorságot és kemény önismereti munkával beleásunk.

Ez az önismereti út egyedül is bejárható. Átlépni önmagunkat, csak mi tudjuk. De vannak helyzetek, amikor bizony ehhez segítség kell. Ha a problémád úgy érzed, hatalmasabb, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni, ne szégyell segítséget kérni.

A Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége.

2021-01-16T14:30:38+01:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top