A félelem főképp a nőket érinti – gondolják sokan. Ők azok, akik nyenyeregnek, meg lelkiznek.

No… a férfiak is pont úgy félnek, csak kevesebbet beszélhetnek róla, nem élik meg és sokkal inkább elfojtani kényszerülnek, mert a társadalom macsó-elvárása nem engedi meg számukra a félelemet. Egyből gyenge lesz, akinek lelki problémája van, ha pedig még kérdései is vannak és segítséget is kér, akkor egyenesen “puhapöcs”. Még leírni is szörnyű, de ez van, mondjuk ki: a férfi félelmekhez és lelki problémákhoz valamiféle homofób társadalmi stigma társul.

Mert egy igazi férfi az kemény, és megoldja szépen magában a problémáit, vagy leginkább nincs is olyan neki. Ezért aztán nem kér segítséget, igaz, hogy a lenyelt a szorongás miatt fizikai betegségek gyötrik vagy az alkohol, amit a szorongás elnyomására tol le, hogy a látszatot fenntartsa és a démonjait elhallgattassa. Mert közben visszhangoznak a bevésődött mondatok:

– Ne sírj, egy nagy fiú már nem sír.
– Félsz? Egy igazi férfi sosem fél, ne légy már anyámasszony katonája, légy kemény!

És a férfi egy képzeletbeli izompólót húz, kemény, nem sír, nem fél, ha belepusztul se. Helyette inkább agresszív lesz, elnyomó, despota, mert az elásott félelem valahol és valahogy utat kell törjön magának. Az érzéseikről teljesen lekapcsolódva, lelkileg elszeparálódnak, elhidegülnek, ami depresszióhoz, szorongáshoz, alkoholizmushoz, szexuális aberrációhoz, erőszakos szexuális cselekedetekhez vezethet.

Nem általánosítok, de ez egy nagy szelete a valóságnak. Minden támogatás és tisztelet kijár annak a férfinak, aki szeretne ebből kilépni és annak is, aki nem hajlandó asszisztálni ehhez a hülyeséghez… mert ehhez kell igazi bátorság, nem macsónak lenni.

Köszönöm minden egyes férfinak, aki itt van velünk.

Fontos, hogy ez az önismereti út, amiről itt videókban és írásokban beszélünk a Plüssfotelben, egyedül is bejárható. Átlépni önmagunkat, csak mi tudjuk. De vannak helyzetek, amikor ehhez segítség kell. Ha a problémád úgy érzed, hatalmasabb, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni, ne szégyell segítséget kérni.

A Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége.

Miért futnál tovább a félelmeid elől?
Ha szeretnél velem dolgozni, itt minden részletet megtalálsz…

Online konzultáció