Kellő önismeret nélkül, nincs egészséges kapcsolat, csak függés. Ha önmagunkat nem ismerjük, nem szeretjük, nem tiszteljük eléggé, akkor vagy elveszünk a másiktól, vagy túlszolgáljuk a másikat, hogy a hiányzó szeretetet és tiszteletet a másiktól megkapjuk. Kívülről várjuk el azt, amit magunknak kéne elsőként megadni magunknak. Ha nem szeretem elsőként magam és nincs magammal jó kapcsolatom, akkor a másiktól remélem, vagy épp elvárom, hogy ezt helyettem megtegye. Attól függően, hogy hol sérült meg a szeretet-működésem: agresszorként elveszek, vagy áldozatként szolgálok. Vagyis magunkat kell elsőként megismerni, tisztelni és szeretni, a működéseinket pontosan feltérképezni, ha kell változtatni rajta, hogy a kapcsolat tényleg kapcsolat, ne pedig a szeretet-sérülések mentén kötött hiánygazdálkodás legyen.

Önmagamat ostorozni és hibáztatni felesleges. Sehova nem vezet. De amíg a hibást kizárólag a másikban látom, addig elkerülöm a szembenézést Önmagammal és ezzel megfosztom magam a lelki fejlődéstől.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikből nagyon nehéz kijönni, amiben elveszi a másik a méltóságunkat, ahol szóval/tettel bántva vagyunk, de ott is csak az Önismeret és a saját hibás működéseink felismerése után tudunk talpra állni, nem a másik “savazásával”. Ugyanez az önmagunkra nézés szükséges akkor is, ha épp mi vagyunk azok, akik a másiktól eddig elvettünk.

A másik hibáit természetesen ugyanolyan lézer pontos tisztasággal kell látni, mint a saját felelősségünket, ez szélsőséges helyzetekben akár életmentő is lehet. De Önismeret nélkül sem a határozott “nem” nem mondható ki, sem a határ nem védhető meg, mert a sérülések mentén működünk. Önismeret nélkül, csak kifelé mutogatás, áldozat-, és agresszorhibáztatás – vagyis függőség van. Ezért olyan fontos az Önismeret, Önmagunk szeretete és tisztelete, hogy ne kerülhessünk játszmákba. Ez a szeretet még véletlenül sem az egó önhitt, dölyfös szeretete, hanem a Lélek öntudatra ébredése.

Miért futnál tovább a félelmeid elől?
Ha szeretnél velem dolgozni, itt minden részletet megtalálsz…

Online konzultáció