Ha bűntudatot érzel és szégyelled magad, akkor jó ember vagy. Ha nem érzel bűntudatot, rossz ember vagy. Legalábbis erre tanított minket a társadalom, ami ezen felül még azt is sugallja, hogy ha már bűntudatod sincsen, akkor egyenesen egy szociopata vagy. Hogy is van ez?

Ahhoz, hogy a szüleink, a társadalom és az egyházunk is elfogadjon és szeressen jónak kell lennünk. Máskülönben büntetést kapunk. De mivel lehetetlenség mindig jónak lenni, óhatatlanul szégyenérzetünk és bűntudatunk támad.
Ám a bűntudat energiája önpusztító és megbetegítő, ezért semmilyen értékrend szerint nem lehet megoldás. A bűntudat elutasító önmagaddal szemben és egy falat épít közéd és az igazi érzelmeid közé. A szégyen és a bűntudat elválaszt, elszakít és elidegenít a többi embertől.

A bűntudat és a szégyen nem üzen mást, minthogy:

 • megérdemlem a büntetést,
 • megérdemlem a szenvedést,
 • nem érdemlem meg, hogy boldog legyek,
 • nem érdemlem meg, hogy szeressenek.

Jó látható, hogy a bűntudat és a szégyen egy bezárt szobában tart téged. Valóságos és könyörtelen börtönőre a múltadnak és fenntartója a szenvedésnek.

Álljon hát itt az én 8 szuper hatékony bűntudatűző tippem neked:

 1. Határozd el, hogy kész vagy elengedni a bűntudatot es a szégyent

Az első és legfontosabb lépés, hogy megszabadulj a szégyentől és a bűntudattól, hogy beismerd, a szégyen és a bűntudat nem old meg semmit.
Realizáld, hogy a bűntudat nem szolgál téged. Nem más mint egy negatív érzelem, ami nem abba az irányba visz, amerre ezúttal menni szeretnél. El kell hinned, hogy azért mert elengeded, nem vagy rossz ember. Azért mert nem vagy hajlandó tovább szégyenben élni, még nem helyesled, amit tettél. És azért mert hibáztál, nem kell bűntudatot érezned, hogy jó ember légy. Őszintén megbánhatod a tetted, bűntudat nélkül is. Sőt, csak így léphetsz túl, bármilyen súlyos dolgot is tettél a múltban.

 1. Megérdemled, hogy szeressenek és elismerjenek

Cseréld le mindazt a negatív hitrendszert, ami szerint megérdemled a bűnhődést és büntetést. Egyetlen egy dolgot érdemelsz meg, hogy boldog légy, a feladatod pedig az, hogy lehetőleg ne kövesd el még egyszer ugyanazt a hibát.

 1. Bűntudat helyett, vállalj felelősséget a hibáidért

Keresd meg azt a dolgot, és csakis azt a dolgot, ami a te felelősséged a történetedben. A felelősséged nem az, hogy bűntudatot és szégyent érezz, hanem hogy felelősséget vállalj azért, amit elkövettél. Sokkal inkább van felelősséged abban, hogyan alakítod ezután a jövődet, minthogy azon rágódj, mit követtél el a múltban.

 1. Légy tudatos, amikor a bűntudat felbukkan

Határozd hát el, hogy hasonló esetben teljesen másképp fogsz cselekedni a jövőben. Ha bűntudatod van amiatt, hogy nem vagy őszinte, határozd el, hogy őszinte leszel.

Ha szégyelled magad, amiért kegyetlen és igazságtalan vagy valakivel a környezetedben, légy vele bűntudat helyett megértő és igazságos. Ha amiatt érzel szégyent, mert megint felfaltál két tábla csokoládét, kutasd fel, vajon miért eszel mértéktelenül. Vigyél tudatosságot a cselekedeteidbe. Kezd apró lépésekkel. Érd tetten magad, amikor helytelenül cselekszel. De ahelyett, hogy legyökereznél a bűntudatnál, áss mélyebbre és keresd a valódi okot.

 1. Szakadj el a múlttól

Ne élj abban az álomvilágban többé, hogy minek és hogyan kellett volna történnie a múltban, ha akkor helyesen cselekszel. Hogy milyen szép lenne ma, ha akkor nem hibázol. Ismerd be, hogy bűntudatban élni nem jelent mást, mint cselekvés nélkül beleragadni a múltadba és egy nem kívánatos élethelyzetbe.

Kérj bocsánatot!

Ez nagy megkönnyebbülést hozhat az életedbe. Ha bántottál valakit, érezd át pontosan, amit a másik érzett. Valósággal bújj a bőrébe. Ha ez nem megy, kérdezd meg őt, mit érzett, amikor ellene fordultál. Mondd el neki, most hogy már tudod, min ment keresztül, teljesen másképp cselekednél.

Bocsáss meg magadnak!

Ha magadtól kell bocsánatot kérned, mert magaddal szemben voltál igazságtalan vagy önpusztító, tedd meg. Írd le egy papírra. Rögzítsd a gondolataid hangfelvételen. Ami neked kényelmes. De légy készen, elengedni, hogy tovább bünteted magad, szeretetlenséggel egy múltbéli ballépésed miatt.

 1. Óvatosan az Önítélkezéssel

Ne a jelenlegi tudásod alapján ítéld meg múltbéli önmagad és tetteid. Amikor elkövetted a hibákat, nem tartottál még itt a lelki fejlődésedben. Akkor azt a lépést ítélted helyesnek.

 1. Szeretet – a gyógyír

A bűntudat ellenkezője a szeretet. Vagyis a legegyszerűbb, ha elkezded szeretni magad. Persze ez nem egyszerű, tudom. De kezdd el. Kényeztesd magad, ajándékozd meg magad, végy egy fürdőt, ismerd el az erényeidet. Bocsáss meg magadnak. Senki más nem adhatja meg ezt az ajándékot.

Köszönjük, hogy ma is leültél a Plüssfotelbe. Ha tetszett vagy hasznos volt számodra, amit láttál, olvastál, oszd meg a szeretteiddel ezt a videót, mert hisszük, hogy a világnak sokkal több boldog emberre van szüksége.

 

Fontos, hogy ez az önismereti út, amiről itt videókban és írásokban beszélünk a Plüssfotelben, egyedül is bejárható. Átlépni önmagunkat, csak mi tudjuk. De vannak helyzetek, amikor ehhez segítség kell. Ha a problémád úgy érzed, hatalmasabb, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni, ne szégyell segítséget kérni.

A Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége.

Miért futnál tovább a félelmeid elől?
Ha szeretnél velem dolgozni, itt minden részletet megtalálsz…

Online konzultáció