A liba sosem volt bent

FőoldalA liba sosem volt bent

Nem értek egyet ezzel a képpel, elnézést… A csoda valójában nem kívül van messze, valahol odakint, távol Tőled.

the

Ha hiszel a képnek, sosem lehetsz boldog, mert mindig keresni fogsz valamit, méghozzá ODAKINT. A csoda benned van. A csoda Te magad vagy és az erő. A csoda, amit keresel a Te erőd.
A komfort zónád mindazonáltal valóban képes egy börtönben tartani. De nem azért, mert a csoda odakint van, Te meg odabent. Hanem azért, mert a komfortzónád és a negatív beidegződéseid miatt nem látod, hogy mindvégig Önmagadat kerested. Nem látod, hogy Te vagy a csoda.

Nem kell sehova menned, hogy a csodára rálelj. Valójában nincs kint és bent. Nincs kettő. A dolgok nem egymástól függetlenül léteznek. Egy van. Minden vallás és minden spirituális ösvény végső konklúziója ez.

Ez a zen története a libáról pontosan ugyanezt mondja:

A zen mester így szólt tanítványaihoz: – Nemrégiben beletettem egy kis libát egy palackba. Azóta a liba megnőtt, és most nem tud kijönni. A palack nagyon régi és értékes, nem szeretném összetörni. Ez a probléma.

A liba megnőtt és a palack nyaka túl szűk már neki.  A palackot nem akarom eltörni, vagy a libát hagyni elpusztulni.

– Mi a megoldás? Mi a megoldás? – követeli a választ a mester – Kell, hogy legyen! Nincs több idő!

Végül valaki megszólalt:

Mester a liba kint van!

Sok egyéb válasszal próbálkoztak a többiek, de a mester csak rájuk csapott és azt mondta:

– Nem , nem ez a megoldás!

Volt, aki azt mondta, hogy a megoldásnak valahol a palackban kell lennie. De a mester leintette. Az nem megoldás; eltörik a palack, vagy valami más baj történik, nem , az nem jó.

Volt aki azt mondta, hogy ha a palack értékesebb, mint a liba, akkor hagyd a libát elpusztulni, nincs más megoldás. Vagy-vagy. A mester őt is leintette.

Aztán valaki azt mondta. ” a liba kint van!”, és akkor a mester meghajolt a tanítvány előtt, és tisztelettel megérintette a lábát.

– Neki van igaza – mondta -, a liba már kint van. Nem is volt bent soha a palackban!

A tanítványnak hirtelen megvilágosodik a megoldás: a mestert sem a palack, sem a liba nem érdekli – ezek valami mást jelképeznek. A palack az elme, a liba pedig te vagy…

Te kint vagy. Sohasem voltál bent.  Személyiséged a palack, vagy a komfortzónád, ahova bezártad magad… pusztán csak a te képzeted.
Pusztán elég ha erre rájössz, mást nem is kell tenned.

goose-bottle

Ha először jársz a ezen az oldalon, kérlek, nézz bele a többi saját készítésű videómba és írásomba is és kövesd az oldalt, ha tetszik. Vagy, nézz rá a Facebook oldalamra és a Youtube csatornámra, ahol érdekes tartalommal igyekszem inspirálni téged. .

Egyedül Te vagy az, aki életben tartod A Plüssfotelt a figyelmeddel és azzal, hogy valahogy visszajelzed nekem, ha szereted, amit csinálok.

Hálásan köszönöm…

2019-07-23T14:47:36+02:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top