Aki empatikus, szó szerint is együttérző, hiszen valóban érzi, ami a másikkal történik, amin a másik keresztülmegy. Vagyis az empátia legmagasabb foka maga az együttérzés. Szerencsére a Föld több millió ilyen csodálatos emberrel van megáldva. Légy Te is egy a sok közül, úgy hogy kifejleszted és felszínre hozod ezt az eleve magadban rejlő készséget.

Persze ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyformán empatikus teremtmény sem a Földön. A lista így nem lehet teljes, de nagyjából ezek azok a tulajdonságok, amik leginkább jellemeznek egy empatikus embert.

  1. Az empatikus ember rendkívül megérző. Megvan az a képessége, hogy akár egy rövid, felszínes beszélgetés után sok információija legyen a másik múltjáról, jelenéről és a lehetséges jövőjéről, amihez majd a jelenlegi viselkedése vezet.Ez a készség nem jóstehetség, és aki erre képes, nem „látó”. AZ együttérzés nem valami olcsó, ezoterikus fogalom. Aki empatikus egyszerűen érzi a másikat és látja azokat a törvényszerűségeket, amik bizonyos élethelyzetekhez, problémákhoz vezetnek, ha valaki egy adott módon viselkedik.
  2. Az empatikus emberek gyakran megérzik a körülöttük lévők hangulatát, érzékelik az energiájukat, anélkül, hogy szóba állnának egymással.
  3. Egy empatikus ember, szinte kivétel nélkül megérzi a másik valódi érzelmeit, amit a felszín alatt vagy egy álarc mögé elrejt. Az együttérző embereknek elképesztő hazugság detektora van és nem lehet őket becsapni, maximum eljátsszák, hogy nincsenek tudatában a hazugságnak.
  4. Az együttérző és empatikus emberek törvényszerűen nagyon érzékenyek. Erős vágy él bennük, hogy mások fájdalmait enyhítsék és segítsenek.
  5. Az empatikus emberek nem csak a hozzájuk közel álló barátokkal és családtagjaikkal együttérzők, hanem teljesen idegenekkel szemben is, sőt az állatokkal és minden élőlénnyel szemben is. Nem érzik elhatárolva magukat egyetlen létezőtől sem, beleértve még a tárgyakat is.
  6. Az együttérző emberek többnyire gyógyítóként, az egészségügyben, spirituális terülteken, valamilyen aktivistaként vagy a művészeti pályán érzik jól magukat a bőrükben.
  7. Nem ritka, hogy az empatikus emberek korábban valamilyen traumán estek át és szenvedélyességük miatt hajlamosak a függőségekre. Ha egy empatikus embert éri trauma, természetesen sokkal érzékenyebben reagálnak.Sok együttérző ember reked mega a poszt traumás szorongás állapotában. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan úgy viselkednek, mintha vészhelyzetben lennének. Azon túl, hogy ez egy kínzó állapot, a szorongás megfosztja őket, attól, hogy gyakorolják áldott képességüket. Ha Magadra ismersz, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnod, hogy felszabadítsd magadban az együttérzés adományát és szabadon áramolhasson benned az empátia gyönyörű energiája.

Hogyan működik?

Az empatikus emberek, érzékelik az érzelmek által keltett energia rezgéseket. És természetesen érzékelik a legapróbb változást is ezekben a rezgésekben.

Az empatikus ember nem csak a kimondott szóra figyel, hanem a testbeszédre, és a láthatatlan energiákra is, amiket mások észre sem vesznek az öt érzékszervüket használva . Amikor valaki mást mond, mint amit érez vagy gondol, az empatikus ember azonnal érzékeli az ellentmondást az ellentétes energiák közt.

Mi a hátránya?

Aki nincs tudatában a saját készségének ilyenkor jól odamond a másiknak és könnyen zavarba ejtheti embertársait. Teljesen feleslegesen. Az is előfordul, hogy dühbe gurul, anélkül, hogy pontosan tudná, miért is lesz mérges, pusztán mert érzi, hogy a másik nem önmagát adja, nem őszinte.

Amikor egy helyzet élvezetes és örömteli, az empatikus és együttérző embert azonnal elragadják az érzelmek és eufórikus állapotba kerül. Valósággal megtelik és túlcsordul a jelen pillanattal, ezért ha nem eléggé tudatosan éli meg ezeket az érzelmeit, kívülről gyakran tűnhet infantilisnak, gyerekesnek, néha még mániákusnak is.

Hogyan fejleszd ki önmagadban és hogyan használd az együttérzést?

Lényeges, hogy az empátia egy velünk született természetes képességünk, mindenkiben ott bújik, kiben erősebben kiben kevésbé hangsúlyosan.

Együtt érezni, annyit tesz, hogy megérted, egy vagy a másikkal „egyet és együtt érzel vele”. Megérted, hogy határok csak a térképen léteznek, s még ha akarjuk sem tudjuk elkülöníteni magunkat másoktól és mások problémáitól. Mert hisz minket is érint így vagy úgy.

Ha bármikor feltámad benned a vágy, hogy jó lenne együttérzőbbnek lenni, jobban odafigyelni a másikra, az élet azonnal kínál majd neked lehetőséget, hogy gyakorlod és fejleszd ezt a képességed.

Ahogy a Létezés felismeri a szándékot benned, nagyon is kézzelfogható lehetőségeket kapsz majd arra, hogy használd az új készségedet. Csak élned kell vele és kipróbálni magad ebben az új szerepben. Fejest ugrani és úszni az árral.

A legfontosabbat a végére hagytam: ahhoz, hogy valóban együttérző légy és a támogatásod hasznos legyen, először Önmagaddal kell tisztában lenned. Az együttérzés és empátia fényét, először Önmagad felé kell fordítanod és nem arra használni, hogy elmenekülj önmagad elől, úgy hogy másokon akarsz segíteni.
Ha azért vagy empatikus és azért segítesz másokon, mert ezzel jó ember akarsz lenni vagy mert el akarsz fordulni egy negatívnak vélt oldaladtól, nem járhatsz sikerrel.

Ezért először mindenképp Magaddal légy együttérző.

Köszönöm, hogy ma is Plüssfotelt választottad mentális tréningedül.
Nézz bele a többi írásomba és videómba is, ha tetszett.

Copyright © 2016 Plüssfotel – Sóvári Mónika. Minden jog fenntartva.

Miért futnál tovább a félelmeid elől?
Ha szeretnél velem dolgozni, itt minden részletet megtalálsz…

Online konzultáció