Elveszettnek érzed magad? – 7 gyakori hiba, ami miatt letérhetsz az utadról… és 7 tipp, hogyan találj vissza

FőoldalElveszettnek érzed magad? – 7 gyakori hiba, ami miatt letérhetsz az utadról… és 7 tipp, hogyan találj vissza

Miért érezzük magunkat gyakran elveszettnek? Miért nem tudjuk, hogy kik is vagyunk igazán, mit is akarunk, mi a célja és értelme a létezésünknek? Te is feltetted már ezeket a kérdéseket magadnak? Ha igen, remélem, ez a 10 egyszerű lépés segít visszatalálni Önmagadhoz, az életcélodhoz, az utadhoz és végül a végső boldogsághoz.

1. Elvesztetted a kapcsolatodat az igazi éneddel

Ahhoz, hogy visszatalálj az igazi énedhez, el kell engedned az elmédet és a gondolataidat. Csakhogy ez nem erőfeszítés árán valósul meg. Ha bármilyen erőfeszítést is teszel, az pont ellentétes irányba visz és továbbra is az elmében bolyongsz majd. Az énedhez az elme ellazulásán, magába süllyedésén keresztül vezet az út.
Ha el tudod magad különíteni a kavargó gondolataidtól vagyis az elmédtől, a csupasz éneddel találod szemben magad. Akinek semmilyen erőfeszítésre nincs szüksége, hogy az legyen, aki, hiszen már most is az. Nem kell tehát sehova menned, nem kell semmit tenned, hogy ne érezd magad elveszettnek, hisz már most is otthon vagy.

Sokan félnek attól, hogy ha az elméjük megszűnik létezni, azzal ők is megszűnnek létezni. Ez a tévhit abból fakad, hogy az elménkkel, vagyis a gondolatainkkal és az érzéseinkkel azonosítottuk magunkat. Amikor azt mondjuk: én, akkor erre a hamis énre utalunk. Ezért is félünk minden olyan spirituális tevékenységtől, ami az elme eldobására ösztönöz, mert azzal úgy véljük, mi magunk szűnünk meg létezni. És ez félelmetes. Pedig a létezés éppen ott kezdődik, ahol az elme határa van.

Ha visszatalálsz önmagadhoz, ne gondold, hogy törökülésben, fennakadt szemmel fogsz ülni, kizárva a külső világot. Nem. Egyszerűen csak tudatában leszel annak, hogy több vagy, mint a gondolataid, amivel eddig tévesen azonosítottad magad. Tudatában leszel annak, hogy ki vagy. Ezen a „helyen” nem leszel elveszett, ezen a helyen nem lesznek kérdéseid. Csak válaszok.

Ha pedig cselekedned kell, cselekszel. Ha autót kell vezetned, vezetsz. Ha döntened kell, meghozod a döntésed. Nem elkülönülve és eltávolodva Önmagadtól, hanem egy békés, belső nyugalomból teszed majd.

2. Mások véleménye és hite alapján éled az életed

Egy másik ok, amiért elveszettnek érezheted magad, ha nem a saját belső megérzéseidet követve, hanem mások véleményére alapozva éled az életed. Az alapján látod önmagad, amit a szüleid, a társadalom, a tanáraid, a barátaid mondtak rólad és neked. Ha a szüleid azt mondták semmirekellő és lusta vagy, így is fogod érezni magad. Mindaddig, míg meg nem kérdőjelezed ezeknek a véleményeknek az igazságát.

“Ne higgy el semmit, csak mert valakitől hallottad. Ne higgy el semmit, amit a vallásos könyvekben olvastál. Ne higgy el bármit, csak mert a tanáraid mondták. Aszerint élj, amit a megfigyeléseid és tapasztalataid alapján tartasz igaznak és minden létező számára egyszerre hasznosnak.“ Buddha

3. Beleragadtál a múltba

Ha erősen kötődsz a múltadhoz, ha a jelenben meghozott döntésedet a múltra alapozod, jogosan érezheted magad elveszettnek az életben. A legfontosabb lépés, hogy felszabadítsd magad a múltad fogságából. Hogy elfogadd és elengedd.

Ne félj új szokásokat kialakítani. Sokan azért ragaszkodnak a régi félelmekhez, mert jobban félnek az újtól, ami a jól megszokott félelem helyébe lép. Ha érdekel, hogyan engedheted el a múltad, nézd meg ezt a videót.

4. Mindent az irányításod alatt akarsz tartani

…ami persze lehetetlen. Nem csoda, ha elveszettnek érzi magát az, aki irányítani akarja az irányíthatatlant. Ebben az esetben a legfontosabb dolog megérteni, hogy a legjobban akkor alakulnak a dolgok, ha képes vagy az életed áramlatával együtt úszni. A legjobb érzés rájönni és felfedezni, hogy ez a „flow”, ez az áramlat nekünk dolgozik, ha nem avatkozunk bele túl erőszakosan. Bőven elég, ha magadat kontrollálod, helyesebben magadat ismered meg jobban és jobban. Ha magadat ismered, az egész Univerzumot képes leszel kontrollálni.

5. A félelem fogságában vagy

A szorongás, akár egy folyó képes beszivárogni minden területére az életednek. A munkádba, a kapcsolataidba, a családod életedbe, a döntéseidbe. Amikor félsz, nem csupán elveszett vagy, hanem leválsz az életet adó legfontosabb energiáról, a szeretetről. Amikor félsz, visszahúzódsz az élettől, amikor szeretsz, kinyílsz. Ezért nagyon fontos, hogy elfogadd, megértsd, honnan jön a félelem, hol gyökerezik benned és amilyen hamar csak lehet megszabadulj tőle. Hogy hogyan is csináld, erről itt nézhetsz meg egy videót, ami lépésről lépésre vezet el egy szorongás nélküli élethez.

6. Eltorzult az önértékelésed

Azok az emberek, akik elveszettnek érzik magukat a saját életükben sokszor nem látják a saját szépségüket, értékeiket. Képtelenek elfogadni, hogy úgy jók ahogy vannak. Megismételhetetlen és fontos részei a létezésnek. Mindaz, amit látnak csupán az, hogy mennyire értéktelenek, rondák, kövérek… a lista a végtelenségig folytatható. Az elfogadásod az egyetlen, ami felszabadíthat az eltorzult önértékelés alól.

7. Rossz emberekkel veszed magad körül

Elveszettnek érezheted magad, ha olyan emberekkel veszed magad körbe, akik folyamatosan visszahúznak téged. Ha a környezetedben rendre panaszkodnak, kritizálnak, áskálódnak, és negatív gondolatokkal mérgeznek, a te életed is ezekkel a gondolatokkal kerül szinkronba. Ezzel pedig eltávolodsz az életutadtól, a lelki fejlődéstől, s teljesen természetes, hogy elveszettnek érzed magad. Ezeket a kapcsolataidat tehát mindenképp érdemes átértékelned.

Mindannyian eltévedünk néha. És az elveszettség érzése egyáltalán nem rossz, ha madártávlatból nézel rá, mert mikor hazatalálsz, sosem üres kézzel térsz haza. Mindig egyes elkóborlással több és több leszel és pont az elveszettségnek köszönhetően jutsz közelebb és közelebb Önmagadhoz.

Ez az önismereti út egyedül is bejárható. Átlépni önmagunkat, csak mi tudjuk. De vannak helyzetek, amikor ehhez segítség kell. Ha a problémád úgy érzed, hatalmasabb, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni, ne szégyell segítséget kérni.

A Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége.

A másik hibái

Ha önmagunkat nem ismerjük, nem szeretjük, nem tiszteljük eléggé, akkor vagy elveszünk a másiktól, vagy túlszolgáljuk a másikat, hogy a hiányzó szeretetet és tiszteletet a másiktól megkapjuk.

2020-02-02T18:55:47+01:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top