Érzelmileg bántalmazott vagy? – 20 intő jel, ha igen!

FőoldalÉrzelmileg bántalmazott vagy? – 20 intő jel, ha igen!

Sok embernek tudomása sincs arról, hogy érzelmileg bántalmazott, mígnem az elnyomás teljesen be nem szűkíti az életét és a szabadságát. Pedig az érzelmi elnyomásról régen bebizonyosodott, hogy ugyannyi kárt okoz a léleknek, mint a fizikai vagy szexuális erőszak. Nézzük hát, mik a leggyakoribb, ám nem is olyan egyértelmű jelei az érzelmi elnyomásnak.

A fizikai bántalmazás egyszerűen tetten érhető, hiszen kézzelfogható jelei a zúzódások és a sebek. Az érzelmi elnyomás belülről tesz benned kárt és könnyű elrejteni, hisz nincsenek látható hegek. Másreszt alattomos, mert nehezebb felismerned és még könnyebb tagadnod a létét ezáltal észrevétlenül áldozattá válnod.

 1. Érzelmileg bántalmazott vagy, ha folyamatos és szélsőséges vádak érnek a viselkedéseddel kapcsolatban.
 2. Nem találkozhatsz a családtagjaiddal vagy a barátaiddal akkor, amikor te szeretnél.
 3. Nem kezelheted, ellenőrizheted a pénzügyeidet.
 4. Ha mégis cselekszel és döntesz, nem érzed magad biztonságban és félsz, mit fog szólni a partnered, főnököd, anyukád, apukád…
 5. Érzelmileg rongálódsz, ha a partnered, férjed, feleséged dönt arról, hogy mi a legjobb Neked. Legyen szó munkáról, öltözködésről vagy szabadidőről.
 6. Ha a partnered, főnököd, kollégád, anyukád, apukád ideges vagy szomorú és rendre úgy kerekedik, hogy ez a te hibád.
 7. Ha a partnered, főnököd vagy szüleid gúnyolódnak rajtad, megalázó beceneveket aggatnak rád, és rendszeresen vicc tárgyává tesznek.
 8. Neked soha, a másiknak viszont mindig igaza van.
 9. Bűntudatod támad, ha a másik nem elégedett és boldog.
 10. Intő jele az érzelmi rongálásnak, ha a másik folyamatosan ellenőriz téged és tudni akarja hol vagy, mit csinálsz.
 11. Ha a partnered, főnököd vagy a szüleid rendre éreztetik veled, milyen szerencsés vagy, hogy hozzájuk tartozhatsz.
 12. Nem veszik észre az igyekezeted, nem veszik komolyan a céljaid és nem ismerik el az eredményeid, mert ezek nem fontosak a másik számára.
 13. Érzelmileg rongálnak, ha a másik a szeretet megvonásával manipulál vagy büntet.
 14. A negatív érzelmeid mindig a te hibádból fakadnak. Ha például bánt valami és ezt elmondod, azt mondják túl érzékeny vagy.
 15. Titokban tartanak előtted fontos és téged érintő kérdéseket.
 16. A család, idegenek barátok vagy kollégák előtt bírálnak és szégyenítenek meg.
 17. Érzelmi bántalmazásnak számít, ha a másik rendre elutasítja és figyelmen kívül hagyja a véleményed, az érzésed és a vágyaid, viszont neked el kell fogadnod a másikét.
 18. Ha a másik gyakran áll elő olyan múltbéli történetekkel, ami miatt szégyellned kell magad vagy hibásnak érezni.
 19. A másik nem egy önálló és szabad egyéniségként tekint rád, hanem a birtokaként, vagy önmaga kiterjesztéseként.
 20. Megalázó testbeszéddel kommunikálnak veled: legyintenek, ha megszólalsz, sopánkodva néznek, ha beszélsz.

Ha némely kérdésre igennel válaszoltál, netán magadra ismertél, mint elnyomó, nem kell elkeseredni. Mindig lehet változtatni, és a legfontosabb lépést már felismerted, hiszen azonosítottad a problémát.

Ez az önismereti út egyedül is bejárható. Átlépni önmagunkat, csak mi tudjuk. De vannak helyzetek, amikor ehhez segítség kell. Ha a problémád úgy érzed, hatalmasabb, mint amivel egyedül meg tudnál birkózni, ne szégyell segítséget kérni.

A Plüssfotelben található videók, írások csak segítik a félelmek megértését, és segítenek eligazodni az érzéseidben. De nem helyettesítik a megfelelő szaksegítséget – ha valakinek arra van szüksége.

2020-02-02T18:54:04+01:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top