Testképzavar – 8 egyszerű lépés az igazi önmagadhoz

FőoldalTestképzavar – 8 egyszerű lépés az igazi önmagadhoz

A tested egy ajándék, amit az Univerzum formált. Megpróbálni megjavítani, jobbá tenni, hogy aztán majd szeresd magad, sosem működhet. Persze sportolj, jógázz, tedd, ami a testednek jó, de ne azért, hogy majd a végeredmény miatt szeresd magad. Majd, valamikor a jövőben. Egyszer. Talán…

Mi történik, amikor kategorizálunk?

Amikor kijelentjük, hogy az egyik ember szebb a másiknál és ezáltal értékesebb, tulajdonképpen nem állítunk mást, minthogy valamelyikünk megérdemli, hogy szeressék, míg mások nem. Akit szépnek tartunk az szeretetre méltó, több elismerést, figyelmet érdemel, mint amaz, akinek az éppen aktuális társadalmi normáktól eltérő adottságai vannak. Ez pedig egyszerűen hülyeség. A szeretet létezésünk alapja, sőt maga a létezés, így nem függhet attól, kinek milyen hosszú lába van vagy nagy melle.

Ahhoz, hogy egészséges énképed legyen, el kell dobnod minden elképzelésed arról, hogy mi számít tökéletesnek vagy szépnek. Minden ember és minden egyes test különleges és egyedi. A szépséget magában az individuumban kell megkeresd és megleld. Kifejezetten jó játék. Keress mindenkiben valami szépet!

Csípd el, ha túl kritikus vagy önmagaddal

Nem kell egyből magadra erőszakolnod egyfajta Univerzális elfogadó szeretetet, ha az még nem virágzott ki benned. Csak türelem, elérkezik annak is az ideje. Első lépésként csak tudatosítsd magadban, amikor kritikus vagy magaddal. Mást ne is tégy. Csak kapd magad rajta. Figyeld meg, és akár egy telefont hangosítsd ki a gondolataidat magadnak. Nézz szembe a gondolataiddal, halld meg őket. Érezd át, mennyit ártasz vele magadnak és ezzel a környezetednek is. Kaptál egy gyönyörű ajándékot a Teremtéstől, ami eredendően precízen és tökéletesen működik, és te a gyűlöleteddel táplálod. Értelmetlen.

Légy büszke a testedre

Sokkal fontosabb, hogy egészséges tested legyen, mint az, hogy tökéletes. Sportolj, fuss, jógázz, és táplálkozz egészségesen, egyél sok élő ételt a feldolgozott és halott élelmiszerek helyett. Találd meg a számodra legmegfelelőbb étrendet, amit követni tudsz és egészséges is.

Képernyőfotó 2016-01-11 - 17.06.38

Légy reális önmagaddal

Az egyik legfontosabb lépés, hogy reálisan lásd önmagad. Azért mert van rajtad pár plusz kiló, nem kell dagadtnak mondanod magad. S ennek ellenkezője is igaz, ismerd be, ha a kelleténél többet sanyargatod magad mindenféle diétával.

Ha erre egyedül képtelen vagy, s úgy érzed a problémád mélyebben gyökerezik, mindenképp keress fel egy szakembert. Ne hezitálj másokon sem segíteni, ha azt látod, hogy elvesztették a realitást önmagukkal szemben.

Shame_Painting_8.jpg

Ne félj megmutatni magad

A meztelenség a legtermészetesebb és legigazibb dolog a világon. Mégis sokunknak a legnagyobb kihívás rácsodálkozni a saját testünkre. Sietve zuhanyozunk, nem is akarunk szembesülni a látvánnyal, sötétben kapkodva öltözünk.
És miért rejtjük el a önmagunkat, mindenféle trükkel színlelve, hogy hosszabb lábunk van? Miért kell eljátszani, hogy nagyobb mellünk van, push up melltartóba gyömöszölve? Miért játsszuk el, hogy másmilyenek vagyunk, mint amilyenek igazából vagyunk? Miért akarunk bármi áron megfelelni annak az elképzelésnek, amit a társadalom hívott életre? Miért félünk attól, ha nem illünk bele a társadalmi normákba? …
Azért, mert ha nem illünk bele, nem fognak minket szeretni. Selejtesnek kell éreznünk magunkat, és számkivetettnek. Ettől pedig jogosan rettegünk, mert szeretünk tartozni valahova. Társas lények vagyunk. Az elutasítás, a kiutasítás mindenkit halálra rémít. Szükségünk van elfogadásra és szeretetre.

Sugározd hát ezt az érzést az emberek felé, ajándékozz meg másokat az elfogadásoddal, a szereteteddel, és hidd el, bármilyen is legyen a külsőd, elfogadást és szeretet kapsz cserébe.

Ne félj megmutatni magad! Ebben az elmebeteg világban már alig merjük levenni a ruhánkat mások előtt, mert valaki megláthatja, hogyan is nézhetünk ki a valóságban. Nem agyrém? Pedig a meztelenség a legtermészetesebb, legfelszabadítóbb dolog, és igen, hatalmas gyógyító erővel rendelkezik, mert az elfogadást hozza el az életedbe. Nem az öncélú, erkölcstelen vagy ízléstelen magamutogatásra gondolok, hisz abból látunk eleget…
De néha igenis vetkőzz le otthon és figyeld meg a tested: hiszen ez a természetes állapotod. Mutasd meg magad a partnerednek. Menj el szaunába, vagy fürdőzz a napon meztelenül egyedül. Menj el uszodába, ahol fürdőruhára kell vetkőznöd vagy menj el tornázni, ahol szintén nem rejtőzködhetsz ügyesen szabott, trükkös ruhák mögé. Nem mutogatni kell magad, hanem elfogadni. Óriási különbség. Ez Rólad szól. Érezd hát az elfogadásod felszabadító erejét. Szabadíts fel magad és ne cipeld ezt a terhet magaddal, hogy nem vagy elég szép vagy tökéletes.

o-GOYA-900

Keresd az okot!

Arra próbállak ösztönözni, hogy csupaszodj le önmagad előtt, nem csak fizikai, hanem lelki értelemben is. Ereszkedj le lelked mélyébe és keresd meg az első negatív élményed a testképedet befolyásolta. Talán:

  • kicsúfoltak az óvodában,
  • megszégyenítettek tornaórán,
  • negatívan nyilatkoztak rólad a szüleid,
  • megszólt az első partnered,
  • megalázták a tested szóval vagy tettel,
  • szégyenérzet vert gyökeret benned önmagad miatt.

Kérlek folytasd a listát a saját élményeid alapján. Ha meglelted az okot, menj vissza ehhez az élményhez. Éld át újra. Képzeletben pedig lépj be jelenlegi éneddel a történetbe és tisztázd a helyzetet a szereplőkkel. Ha kell védd meg magad, ha az esik jól vigasztald meg magad. Biztosítsd önmagad arról, hogy a negatív élménynek semmi köze nincsen a jelenedhez többé. A tested úgy szép ahogy van, nincs miért szégyenkezned.

Ezután csak várd, hogy a csoda megtörténjen és a tested örömében fellégezzen, majd fokozatosan átalakuljon olyanná, amilyennek mindig is látni szeretted volna.

Légy hálás azért, amid van

Ha ki tudod fejleszteni magadban a hálát azért a formáért, amiben az életed élheted, azzal teszed a legtöbbet magadért.

Ne gyűlöld, amiért nem olyan, amilyen a fejedben alkotott kép a tökéletes testről. Örülj neki, hogy van kezed. Nézz rá a karjaidra, és öntsön el a hála, amiért képes vagy egy poharat tartani. Nézz a lábaidra és légy hálás, amiért sétálhatsz. Légy hálás, amiért van melled, legyen az bármilyen formájú, körte, alma, lapos vagy nagy. Szeresd, ha másért nem tudod, hát azért mert egészséges.
Túl egyszerű, túl magától értetődő, hogy egészséges vagy? Hidd el, sokaknak nem az!

Légy hálás a testednek azért is, amit kapsz tőle, még akkor is, ha jelenleg nem passzol ahhoz az elképzeléshez, ami a fejedben él. S ha igazán tiszteled és szereted a tested, sosem teszel többé olyat, amivel ártanál neki. Magától eltűnik a cigaretta az életedből, és elolvad minden káros szenvedélyed is. Erőfeszítés nélkül. Erőfeszítéssel, utálatból sajnos nem indulhat ki semmilyen változás.

Ha nem szereted önmagad jelenlegi állapotodban, vékonyabban sem fogod. Sosem leszel elégedett, bármennyi kilótól is szabadulsz meg, bármennyit is mozdulsz a fejedben élő ideális kép felé. Mindig lesz valami, amivel elégedetlen leszel.

Mindez nem jelenti azt, hogy nem kell néha átalakulnod, változnod. Ha kövér vagy, nem kérdés, hogy le kell fogyj. Nem is lenne helyes, ha azt mondanád, hogy te így is elfogadod magad és boldog vagy, mert ami nem jó testednek és az életfunkcióidnak, az nem lehet jó neked sem. De azt, hogy jelenleg van rajtad némi felesleg, el kell fogadd ahhoz, hogy hatékony tenni tudj ellene.

Képernyőfotó 2016-01-11 - 16.57.12

Felfedezni a különbözőséget

A különbözőség gyönyörű. Ha mindenkit láthatnánk egy pillanatra meztelenül, megfigyelhetnénk milyen sokfélék is vagyunk.
Figyeld meg az embereket és lásd meg a különbözőségben a szépséget. Lásd meg a magad különbözőségében is a szépséget.
Kérdezd meg a barátaidat, szeretteidet, mi az, amit szépnek találnak benned. Meglepően sok és őszinte választ fogsz kapni. Ezzel a hosszú listával a kezedben, talán te is szebbnek látod majd magad.

Hidd el másoknak, ha szépnek látnak!

(magyar felirat elérhető a videón)

Válaszd ki a számodra legjobb technikát és gyakorold. Ha van kedved, meséld el nekem az ezzel kapcsolatos élményeid, benyomásaid. Mérhetetlen örömmel hallok rólad.

Ha hasznos volt számodra, amit olvastál, kérlek oszd meg a szeretteiddel, barátaiddal és az ismerőseiddel a Plüssfotel létét. A világnak több olyan nyitott és szeretetteljes emberre van szüksége, mint amilyen Te vagy.

Köszönöm, hogy ma is itt ülsz velem a Plüssfotelben.

2019-07-23T14:32:48+02:00

A PLÜSSFOTEL

Nyolc éve a pánikbetegség földre vitte az életem, amibe majdnem bele is haltam. Mondhatni a nulláról építettem újra magam és gyógyultam meg. Öt éve hoztam létre a közösséget, ahol szabadon beszélhetünk a félelmekről és természetesen a lehetséges megoldásokról.
rólam…

KAPCSOLAT

Go to Top